Yazar | Mesaj #1680 2016-03-10 10:58 GMT |
|
ÅŸaban (ar. s.) aptal, sersem, enayi (bk: abeci, abullabut, ahlat, andavallı, angut, armut, aval, ayran ağızlı, bangoboz, denyo, diîgoz, düdük makarnası, dümbelek 3, gebeÅŸ, gebeşâki, habeci, habeci kostik, hafız, hatalım, handavallı, hırbo, hırt, hırtapoz, hışır, hıyar, ıspanak, kanser ilâcı, kaÅŸalot, kaÅŸalotzâdc, kaÅŸkaval, kereste 1, keriz2, keÅŸ, koroydo, mantar 2, mayın, naval, pangodoz, pilâki, saloz, tereyağı, yanbolu). ÅŸan vermek (dey.) yüz vermek, aldırış etmek: ÅŸan vermiyor. ÅŸapçi (s.) kulampara: -ÅŸu gördüğün moruk ÅŸapçı imiÅŸ, (bk: babuk). ÅŸaşı bakmak (dey.) otomobilin' iki ön farından bir tanesi kırılÂmış olmak: -senin araba, tek gözü kör olmuÅŸ, ÅŸaşı bakıyor. ÅŸeriat evi (ar. tr. i.) kadının tenasül yeri (bk: enginar, folluk1). ÅŸeytan çarpmış keçi yavrusu GİBİ tİtremek (dey.) korkmak. şıkırdım (tr. i.) oÄŸlan, çocuk (bk: kırık, ÅŸorulu). ÅŸipinİşİ (tr, zf.) hemen,, derhal, çabucak, çarçabuk: papellerin kokusunu alınca, şıpmiÅŸi damladı, (bk: şıplan, ÅŸipÅŸak). ÅžiPLAN (tr. zf.) hemen (bk: şıpmiÅŸi, ÅŸipÅŸak). şıra (far. i.) süzme afyon: bizim AhmedHn biraz şırası kalmış. ÅŸimendiferi raya sokmak (dey.) cimaÄŸ etmek (bk: çivilemek1, fiÅŸek atmak, lehimlemek, nefes çekmek, parmağını ıslatmak, perçinlemek, pipo temizlemek, ÅŸiÅŸirmek2, tezgâh kurmak, uçuÅŸa gitmek, üfürmek, yefallemek, zımbalamak), ÅŸipÅŸak (tr. zf.) çabucak, çarçabuk: -ÅŸu hıyarın ÅŸipÅŸak iÅŸini bitiÂriver. (bk: şıpmiÅŸi, şıplan). ÅŸipÅŸaklamak (tr. f.) derhal haber almak; hatırlamak: onun dalÂgasını çoktan ÅŸipÅŸakladım. ÅŸiÅŸirmek, (tr. i.) 1. birini bıçak veya çakı ile vurmak: bizim Apostolu dün gece ÅŸiÅŸirmiÅŸler, (bk: çivilemek, hacamat, etmek, hacamatlamak, mıhlamak). 2. cimaÄŸ etmek (bk: fiÅŸek atmak, lehimlemek, nefes çekmek, perçinlemek, tezgâh kurmak, yefallemek, zımbalamak). ÅŸiÅŸlemek (f.) kama, çakı, ÅŸiÅŸ gibi ÅŸeylerle vurmak: Despina’yı ÅŸiÅŸlemiÅŸler, (bk: çivilemek, hacamat etmek, hacamatlamak, mıhlamak, ÅŸiÅŸirmek 1). ÅŸiÅŸmek (f.) bozum olmak, mahcûbolmak, utanmak: ben demedim mi sana bu herifin karşısında aşık atılmaz diye, ÅŸiÅŸtin mi ÅŸimdi. (bk: amorf olmak, bozum olmak, dut gibi olmak, ekÅŸiÂmek 1, foslamak, kanemi olmak, madara- olmak, mor olÂmak, muz gibi olmak). ÅŸiÅŸti (tr. f. mek. arg.) dersini bilmedi, hocadan fena not aldı.[mastar hâli kullanılmaz]: Mehmet, bugün de ÅŸiÅŸti. ÅŸopar (çing. i.) çocuk: sizin gibi ÅŸoparlar, bizim yanımızdan salâ- vatla geçer, katalaviz• ÅŸorolop (s.) yalan: ham hum ÅŸorolop (=yalan yanlış, aÄŸzında geveliyerek). (bk: atmasyon, bom, dolma 1, dubara, efta- mintokofti, kantin, kaÅŸkariko, katakofti, kıtır, kıtırbom, kofti, madik, mantar, martaval, masal, palavra, polim). ÅŸorulu (i.) oÄŸlan, çocuk; güzel kız (bk: kırık, sikirdim). Bu mesaj admin tarafından 2016-03-10 12:18 GMT, 777 Gün önce düzenlendi.